Политически събития, които ще влияят на развиващите се пазари

Сред тях са парламентарните и президентски избори у нас
10 фев 2021 20:41, Анисия Иванова
3
Политически събития, които ще влияят на развиващите се пазари
Снимка: БГНЕС

Очаква се изборите да доминират политическия календар на развиващите се пазари в година, когато фокусът на инвеститорите се насочва към това колко бързо правителствата ще са способни да възстановят икономиките си от глобалния спад, пише Bloomberg.

Резултатът от изборите в страни от Южна Африка до Мексико ще определи пазарните победители и губещи на фона на опасенията относно оценките на компаниите на развиващите се пазари, след като рали увеличи цените на книжата им до исторически върхове през тази година. Вълна от протести в страни като Русия и Бразилия също означават, че политическите развития в тях ще бъдат следени отблизо, тъй като трейдърите се ориентират в инвестиционния климат.

Сред първите страни, в които политическите събития вече са факт, е Виетнам, където Нгуен Фу Тронг получи необичаен трети мандат като генерален секретар на Комунистическата партия през януари, сигнализирайки, че страната ще продължи да се стреми към силен икономически растеж и ще поддържа твърдата си антикорупционна кампания.

В Еквадор икономист, който отхвърли фискалната строгост, изисквана от Международния валутен фонд, спечели първия тур на изборите в неделя. Андрес Арауз ще се изправи срещу Яки Перез от местната партия Pachakutik или банкера Гилермо Ласо на балотаж на 11 април.

Ето и кои са останалите предстоящи избори на развиващите се и гранични пазари през 2021 г.:

Парламентарни избори в Косово са на 14 февруари. Страната ще проведе избори - вторите за по-малко от две години, след като върховният съд на страната обяви, че 8-месечното правителство е незаконно. На предсрочните избори в страната един срещу друг ще се изправят настоящият премиер Авдула Хоти и Албин Курти - бивш министър-председател, който беше отстранен с вот на недоверие през март.

Парламентарни и президентски избори в България ще се проведат на 4 април, президентски - вероятно през октомври. Страната ни е в задълбочаваща се политическа криза от миналата година, когато антикорупционни протести принудиха премиера Бойко Борисов да обмисли оставка. Подкрепеният от опозицията президент Румен Радев неколкократно обвини премиера във връзки с мафията, което Борисов отрече. На фона на предстоящите парламентарни и президентски избори гласоподавателите ще получат възможност за политически рестарт. Президентът Радев вече заяви, че ще се кандидатира за втори мандат.

Частични парламентарни избори в Русия ще се проведат през септември. Русия ще проведе избори за Държавната дума - долната камара на парламента на фона на суровите репресии срещу протестиращи. Управляващата “Единна Русия” на президента Владимир Путин ще се бори да спечели мнозинство от две трети, докато икономическите последици от пандемията удрят нейната популярност. Междувременно затвореният опозиционен лидер Алексей Навални, на чиито поддръжници е забранено участие в изборите, ще използва тактиката си за “интелигентно гласуване”, за да насърчи руснаците да подкрепят всеки кандидат, различен от тези от прокремълската партия.

Близкият изток - парламентарни избори в Израел са на 23 март. Израел се насочва към четвъртите си избори в рамките на две години, като премиера Бенямин Нетаняху се изправя срещу няколко претенденти, които казват, че е време лидерът да си отиде. Междувременно Нетаняху, срещу когото започна процес по обвинения в корупция през тази седмица, иска обществото да остане фокусирано върху ваксинационната кампания и обещанията му да избави страната от пандемията до април или май.

Президентски избори в Иран ще се проведат на 18 юни. Иранците ще изберат нов президент, тъй като ерата на Хасан Рухани, който заложи кариерата си на подписването на историческото ядрено споразумение с великите сили през 2015 г., е към края си. Очакванията са кандидатите да са основно поддръжници на твърдата политика, включително бивши членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, чието влияние нараства, след като САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.